Primul drept pe care-l aveti atunci cand se intocmeste procesul verbal este acela de a vi se trece mentiunile in procesul-verbal de constatare a contraventiei.
Al doilea drept, si cel mai important, este calea de atac a procesului-verbal in termen de 15 zile. Dupa formularea contestatiei si platii unei taxe judiciare de timbru in valoare de 20 de lei se suspenda executarea sanctiunii aplicate.
Al treila drept, dupa solutionarea in prima instanta prin sentinta a cauzei, aceasta poate fi atacata cu apel daca este nefavorbila. Pentru a exercita apelul trebuie platia o alta taxa de timbru in valoare de 20 de lei.
Lista motivelor uzuale care stau la baza contestatiilor
In fiecare zi se aplica amenzi cotravenientilor, iar motivele variaza de la caz la caz, astfel s-a format o practica judiciara in baza careia anumite motive se invoca cu succes si alte care nu sunt invocata corect in fata judecatorului. Prin urmare, o sa va enumeram principalele motive care sunt invocate in instanta pentru ca lipsesc din cuprinsul procesului verbal si se poate obtine anularea amenzii. Lipsurile sunt urmatoarele:
– data si locul unde este incheiat P-V;
– numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul de politie;
– datele personale ale contravenientului din actul de identitate;
– codul numeric personal al contravenientului;
– descrierea faptei contraventionale;
– indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita fapta ce se presupune ca a fost savarsita;
– aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
– indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
– posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii;
– termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea impotriva procesului verbal;